Το 1944 με το τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου ο Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος νεαρός γεωπόνος - οινολόγος τότε, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για ανθεκτικά φυτά στη φυλλοξήρα ιδρύει το ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥ ΧΑΡΤΟΔΙΠΛΩΜΕΝΟΣ προσφέροντας στους αμπελουργούς της Ελλάδος φυτά υγιή ανθεκτικά στη φυλλοξήρα η οποία κατέστρεφε τους αμπελώνες με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Αργότερα από το 1968 τη διεύθυνση του φυτωρίου αναλαμβάνει ο μικρός αδελφός Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος. Είναι η εποχή που η φυλλοξήρα έχει για τα καλά καταστρέψει τον αμπελώνα της Αττικής. Εδώ γίνεται και ο μεγάλος εκσυγχρονισμός του φυτωρίου χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμβολιαστικές μηχανές τύπου ωμέγα.
Σήμερα τη λειτουργιά του φυτωρίου έχουν από κοινού ο Ηρακλής και ο Στέλιος Χαρτοδιπλωμένος με μεγαλύτερο μέλημα τους την παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών αμπέλου. Με βάσει αυτό το πλαίσιο (για πιο υγιή φυτά) έχουν εγκατασταθεί ιδιοκτήτες μητρικές φυτείες υποκειμένων και εμβολίων προερχόμενες από βασικό πολλαπλασιαστικό υλικό (λευκή ετικέτα) σε συνεργασία με ινστιτούτα και οίκους του εξωτερικού. Έτσι μπορεί να παραχθεί πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ποικιλιών αμπέλου.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Η οικογένεια Χαρτοδιπλωμένου ασχολείται από πολύ παλιά με την καλλιέργεια του αμπελιού. Πρώτος ο παππούς Ηρακλής στα 1897 φυτεύει, καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί και εμπορεύεται το κρασί στην ταβέρνα του. Στη σύγχρονη εποχή η οικογένεια καλλιεργεί αμπελώνες από το 1960.
Σαν συνέχεια της αμπελοκαλλιέργειας έρχεται η ίδρυση του οινοποιείου το 2012 δίνοντας μεγάλη προσοχή στην οινοποίηση και στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τεχνικές όπως η προζυμωτική εκχύλιση και η ψυχρή ζύμωση, παράγει ποιοτικά κρασιά επιτραπέζια και ποικιλιακά.